Niezwykła sobota na Szyndzielni – tak było
To była naprawdę niezwykła sobota na Szyndzielni. Wyjątkowo słoneczna jak na październik pogoda sprawiła, że przed dolną stacją kolei gondolowej ustawiła się długa kolejka chętnych do wjazdu. Prawdopodobnie jeden z ostatnich, ciepłych weekendów roku sprawił, że prawdziwe tłumy oblegały również schronisko PTTK na Szyndzielni. Ci którzy wybrali taki wariant spędzenia wolnego czasu nie mogą czuć się zawiedzeni. Schronisko, kolej linowa i pozostali organizatorzy zapewnili bowiem całą masę atrakcji. Część z nich dostępna była nieodpłatnie, a na te płatne obowiązywała 20% zniżka. Spośród licznych atrakcji nam najbardziej przypadły do gustu te związane z kuchnią regionalną. Jakie? W schronisku dostępne były tego dnia wybrane dania sporządzone na bazie przepisów zawartych w wydawnictwie promocyjnym pt. Kulinarne smaki Beskidów.
Jednym z organizatorów była Lokalna Organizacja Turystyczna Beskidy, która łącząc promocję dziedzictwa kulturowego i aktywnych form wypoczynku zorganizowała pogadankę na temat Wielkiej Pętli Beskidzkiej The Loop i dań kuchni beskidzkiej serwowanych na szlaku. Bezpośrednio po prezentacji miały natomiast miejsce kulinarne pokazy przygotowania duszonek beskidzkich połączone oczywiście z degustacją.
***
Udział w wydarzeniu stanowił jedno z zadań realizowanych w ramach projektu pn. Zapraszamy w Beskidy – rozwój instytucjonalny Lokalnej Organizacji Turystycznej Beskidy, finansowanego przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego.