Niezwykła sobota na Szyndzielni
Jest wiele powodów by już dzisiaj zapisać sobie w kalendarzu datę 19 października i zaplanować na ten dzień wycieczkę na Szyndzielnię. Przede wszystkim powinni to zrobić miłośnicy beskidzkiej kuchni i górskich wędrówek, ale także Ci, którzy przed wydaniem liczą każdy grosz. Dlaczego? Bo wiele płatnych atrakcji – w tym przejazd koleją gondolową – dostępnych będzie tego dnia z 20% upustem. Do zniżek upoważniały będą kupony rabatowe, dostępne między innymi na dolnej stacji kolei gondolowej, w restauracji Stara Stacja i w schronisku PTTK na Szyndzielni.
Niewielką cegiełkę do tego by wydarzenie zakończyło się pełnym sukcesem dokłada również stowarzyszenie Lokalna Organizacja Turystyczna BESKIDY. Nasz udział możliwy jest dzięki wsparciu jakie uzyskaliśmy z Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego na realizację projektu pn. Zapraszamy w Beskidy – rozwój instytucjonalny Lokalnej Organizacji Turystycznej Beskidy.
Skupiając się na promocji dziedzictwa kulturowego i tradycji regionu oraz form aktywnego spędzania czasu wolnego zapraszamy serdecznie na pogadankę na temat Wielkiej Pętli Beskidzkiej The Loop i dań kuchni beskidzkiej serwowanych na szlaku. Początek spotkania, które odbędzie się w dolnej sali schroniska PTTK na Szyndzielni zaplanowano na godzinę 14.00. Wydarzenie poprowadzą autorzy bloga Z północy na południe - Emilia Klejmont i Adrian Bielec. Blogerzy przeszli pętelkę jako jedni z pierwszych, a ich uwagi pomogły nam w rozwiązaniu niejednego problemu na trasie.
Bezpośrednio po prezentacji zapraszamy na kulinarne pokazy przygotowania duszonek beskidzkich połączone oczywiście z degustacją. Kto ich jeszcze nie próbował koniecznie musi to nadrobić. To klasyka kuchni lokalnej w najlepszym wydaniu.
Za udział w spotkaniu i 100 pierwszych porcji degustacyjnych nie będą pobierane opłaty. Serdecznie zapraszamy!